Mondkapjes

Mondkapjes

Normaliter zijn mijn columns gebaseerd op een wetenschappelijk of in ieder geval feitelijk onderbouwd verhaal. Dan kun je het er mee eens zijn of niet, het is onderbouwd.

Dit keer is dat het probleem…over het gebruik van mondkapjes tegen het Coronavirus weet niemand het juiste antwoord!

Drie maand geleden, na de intelligente lockdown, was er aan alle mondkapjes een groot gebrek. We hebben toen bewust geen mondkapjes aangeboden omdat er in de zorg een acuut tekort was. Mensen die ze toen wilden hebben moesten wachten want de zorg had terecht voorrang.

Een paar weken geleden werden mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, taxi’s en busvervoer. Echter waren mondkapjes toen nog erg duur.

Ruim 2 weken geleden veranderde alles opnieuw. Het Coronavirus dreigt landelijk gezien weer een opmars te maken, er wordt in de buurlanden een mondkapjesplicht ingesteld en ook in Nederland zelf wordt het geluid om op bepaalde plekken een mondkapjesplicht in te voeren steeds luider.

We merken in de winkel dat steeds meer mensen mondkapjes in huis willen hebben “voor het geval dat”. Bovendien zul je ’s ochtends maar bedenken dat je een dag naar één van de eilanden wilt… dan heb je op de boot wel een mondkapje nodig!

Er zijn veel verschillende mondkapjes in omloop. Het doel van een mondkapje is het filteren van de lucht die erdoorheen komt op met name bacillen, bacteriën en microben die wij door het ademen verspreiden of inademen. Het mondkapje wordt daarmee zowel gezien als een bescherming voor degene waarmee je spreekt als voor jezelf. Groot verschil tussen de mondkapjes is dat:

- Katoenen mondkapjes geen filter bevat

- Niet-medische mondkapjes wel een filter heeft dat alleen, maar haalt die slechts een gedeelte van de verkeerde stoffen tegen

- Gecertificeerd medische mondkapjes houdt 99% van de verkeerde stoffen tegen

Daarnaast zijn er nog spatschermen en sport-mondkapjes waarmee je veel beter kunt ademen.

Voor de overheid en het RIVM is op dit moment de belangrijkste reden voor het dragen van een niet-medisch mondkapje dat de 1,5 meter regel in combinatie met een mondkapje beter nageleefd wordt.

De prijzen voor mondkapjes zijn enorm gedaald en in de zorg is voldoende voorraad. Wij hebben alle vormen van mondkapjes nu op voorraad. Zelfs voor hele scherpe prijzen! (Niet-medisch: 5 voor € 3,95 / 10 voor € 5,95 / 25 voor € 9,95 en 50 voor € 17,95 en medisch: 1 voor € 1,50 en 10 voor € 12,50) We hopen samen met iedereen dat het niet zover komt dat mondkapjes op grote schaal verplicht worden, maar zoals met alle andere Corona-gerelateerde artikelen hebben wij ook de mondkapjes ruim voldoende beschikbaar.

Laten we hopen dat een tweede golf ons bespaard blijft en dat we Corona vaarwel kunnen zeggen. Misschien zeg ik dit tegen beter weten in, maar wanneer het nodig is staan wij voor u klaar!