Ik ga op vakantie en neem mee…

Column Feanster d.d. 03-07-2019

Ik ga op vakantie en neem mee…

De vakantieperiode komt er weer aan. Wanneer men nadenkt over wat men allemaal mee moet nemen, dan worden zaken als de bikini, fototoestel, tandenborstel, kleding en paspoort bijna nooit vergeten. Wanneer men bedenkt wat er in de reisapotheek moet zitten, dan wordt het veel lastiger…

Wondjes

Een wondje is zo gemaakt. Een schaafwondje, open wond, insectenbeet, brandwond, huidirritatie, uitslag, eczeem etc. Om niet voor elk type wond iets mee te hoeven nemen of te kopen is een zalf op basis van honing ideaal. Honing zuivert de huid, herstelt de wond en laat deze sneller genezen dan wanneer men er niets aan doet. Bij het vermoeden dat de wond geïnfecteerd kan zijn door een bacterie of virus, is colloïdaal zilver een ideale basis om de huid te desinfecteren. De honingzalf kan vervolgens hier overheen gesmeerd worden voor snellere genezing.

Darmwerking

Veel mensen kunnen op vakantie moeilijker naar de w.c. dan thuis. Vaak komt dit doordat men ander eten krijgt of minder beweging krijgt, maar het zit ook dikwijls tussen de oren… Prebiotische vezels kunnen dan heel goed helpen om de peristaltiek in de darmen goed te houden en er voor te zorgen dat men het niet dagen lang ophoudt.

Reizigersdiarree

Het water is bijna nergens zo schoon als in Nederland. Iedereen weet dat je in het buitenland beter water uit flessen kunt drinken dan uit de kraan. Echter denkt u dat de groente in een buitenlands restaurant ook met fleswater schoongemaakt of gekookt wordt? Veel mensen worden op vakantie ziek door voeding. De klachten uiten zich vaak als eerste in diarree. Je voelt je lamlendig en als dit gevoel niet snel over gaat is de vakantie voorbij… Om dit te voorkomen is het verstandig om preventief specifieke probiotica voor op reis te slikken. Deze probiotische stammen (de goede bacteriën die de balans in de darmen goed houden/herstellen) zijn specifiek gericht op ziekteverwekkers die verantwoordelijk zijn voor reizigersdiarree.

Hygiëne

Hygiëne is natuurlijk een belangrijk punt. Onderweg naar de w.c., hoe is de hotelkamer schoongemaakt, noem maar op… zilver spray is een ideaal klein hulpmiddel dat er voor zorgt dat de bril van de w.c. echt schoon is, het vaatdoekje niet snel begint te stinken, wondjes gezuiverd worden, voetschimmel weg gaat en noem maar op.

Vergeet ook niet

Ook de volgende zaken zijn veel voorkomend op vakantie…maar zouden niet hoeven te gebeuren: koortsblaar, blaasontsteking (bij acute klachten hebben we een drie daagse kuur), wagenziekte, zonneallergie, zonverbranding, insectenbeten (nu zeer effectieve pleisters wanneer kind of volwassene gestoken is), blaren en nog veel meer.

Eikenprocessierups

Ook de eikenprocessierups is in onze regio, maar zeker vakantieregio’s een groot probleem. Wij kunnen u adviseren wat u adequaat kunt doen wanneer het u overkomt!