Lekke darm / Leaky Gutt

Om maar direct met de deur in huis te vallen, heeft u een of meerdere van onderstaande klachten? Dan kunt u denken aan een lekke darm: Allergieën, huiduitslag, eczeem, netelroos, slecht geheugen, concentratieproblemen, depressie, stemmingswisselingen, buikklachten-  opgeblazen buik, diarree, algehele malaise, vermoeidheid, enz……. Als een lekkende darm niet tijdig wordt herkend en behandeld, kan dit ernstige gevolgen hebben: Chronische vermoeidheid, fibromyalgie, allergische reacties, prikkelbare darm syndroom, ziekte van Crohn, chronische huidaandoeningen en auto-immuunziekten.

Hoe weet ik of ik een lekke darm heb?

Het is moeilijk om een lekke darm te constateren, immers de eerst genoemde klachten komen geregeld bij mensen voor en gaan ook vaak weer over. Echter, steeds vaker koppelen we een onschuldige buikgriep, diarree of vermoeidheid aan een drukke stressige periode en gaan we “gewoon verder”. Op die manier horen de klachten er op een gegeven moment bij. “we weten niet beter”, “we worden ouder” of “het zit in de familie, m’n vader, moeder, broer, oom heeft het ook”.

Dit zijn in de winkel veel gehoorde excuses. Echter het is niet zoals het hoort te zijn. Het kan ook anders! Voeding en stress zijn grote boosdoeners bij een onbalans in het lichaam. Stapsgewijs kunnen we de problemen wegwerken, mits…. we bij de bron beginnen!

De darmen, bron van gezondheid en ziekte

Bij een lekke darmsyndroom verliest de darmwand zijn functie als douanier. Daardoor kunnen schadelijke stoffen als bacteriën, virussen, parasieten en schimmels door deze barrière heen. Via deze mazen in de darmwand komen de ziekmakers in de bloedbaan terecht, waardoor ze elders in het lichaam kwaad kunnen doen. De binnenbekleding van de darmwand is met slijmvlies bedekt en is de grens tussen buitenwereld en de binnenkant van het lichaam. Dit slijmvlies is na de mond en de maag de derde beschermer tegen onheil.

Wanneer stoffen eenmaal door de darm-bloed-barrière zijn, kunnen ze niet meer terug. Het is daarom van levensbelang dat de selectie goed gebeurt. Hiervoor zitten aan de binnenkant van de darm heel veel kleine uitsteeksels. Dit zijn de darmvlokken. Deze darmvlokken maken het darmoppervlakte veel groter en zorgen voor de opname van voedingsstoffen en het niet opnemen van afval- en gifstoffen. Wanneer de darmwand beschadigd is, werken de darmvlokken niet meer goed en kunnen er niet genoeg voedingsstoffen opgenomen worden omdat het werkzame oppervlakte van de darm kleiner geworden is. Voor verkeerde stoffen is deze beschadiging juist de kans om door het afweermechanisme heen te dringen en in de bloedbaan terecht te komen, met de eerder genoemde symptomen tot gevolg.

Om het tij te keren en weer gezond te worden dient de voeding aangepast te worden, dient de darmwand hersteld te worden en daarna de darmflora verbeterd te worden. Veel klachten kunnen zo verbeterd worden, als we maar bij de bron beginnen!