Verzuring maakt ziek!

We eten te zuur. Althans te veel zuurvormende voeding. Bij het samenstellen van het voedselpakket is het van belang dat we ons niet alleen bekommeren om de hoeveelheid noodzakelijke voedingsstoffen. Er is nog iets om rekening mee te houden: het zuur-base evenwicht.  
 
Voor veel mensen is niet bekend dat allerlei gezondheidsklachten kunnen voortkomen uit het verzuren van het lichaam. Voeding, stress, medicijnen en overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Uw lichaam moet deze kwijt om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden.  

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd). Groenten en fruit zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. Het lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat constant te houden. Een overschot aan zuren wordt zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren. Ook de longen kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Neemt de zuurvorming in het lichaam enorm toe, dan kan het hierboven genoemde zuurcompenserende mechanisme het niet meer aan. 
 
Door ons huidige voedingspatroon met veel dierlijke eiwitten, suikers, vetten, alcohol, koffie en frisdranken, en door onze onregelmatige en vaak stressvolle levensstijl, produceert het lichaam veel zure afvalstoffen. 

Omdat het lichaam deze niet allemaal kan uitscheiden of neutraliseren, worden de zuren in verschillende delen van het lichaam opgeslagen, zoals in de gewrichten, het bindweefsel en de spieren. Het lichaam verzuurt, met als gevolg klachten als bijv. spierpijnen, gewrichtspijnen, moeheid, huidklachten, reumatische klachten, schimmelinfecties en ontstekingen. 

Wanneer het bloed te zuur is wordt calcium aan de botten onttrokken om het bloed te alkaliseren (botontkalking kan dus komen door verzuring!). Hoewel al veel onderzoek is verricht naar de invloed van een verstoord zuur-base-evenwicht op de ontwikkelingen van chronische klachten, wordt deze relatie in de reguliere geneeskunde nog in onvoldoende mate herkend. 

Wanneer u last heeft van verzuring dan moet u het lichaam gaan ontzuren. Opgebouwde zuurresten worden dan uit het lichaam verwijderd. Ontzuren kan door het drinken van basisch water, speciale ontzurende kruidenthee, ontzurende baden en supplementen met veel basische voedingstoffen. 
 
Een ontzuurd lichaam is veel minder vatbaar voor gezondheidsklachten en zorgt voor mobiliteit, vitaliteit en dagelijkse energie! 

Tip: In de winkel hebben we een gratis voedingswijzer die inzicht geeft in de zuur/base waarde van heel veel voedingsstoffen. Haal de voedingswijzer en bekijk uw eigen voedingspatroon! Ook kunt u de ontzuende kruidenthee in de winkel proberen. Kom langs en ga vrij van verzuring het voorjaar tegemoet!